Amatorka gotowania Nadia otrzymuje jedynie nazwy restauracji, w których mistrzowie kuchni jedli niezapomniane potrawy w czasie swoich wakacji. Musi tam pojechać, przyrządzić potrawę na podstawie notatek i zaserwować ją dokładnie w tej samej restauracji, do której zawitają.
Jednakże Nadia ma zaledwie dwa dni na dopasowanie się do kuchni i kucharzy, naukę przepisów oraz zdobycie składników - zanim poda posiłek tajemniczemu jurorowi. Jakby tego było mało, bohaterka dowie się, dla kogo gotuje dopiero w chwili, gdy mistrz kuchni przekroczy próg drzwi restauracji. Nadia stresuje się, próbując przygotować złożone z czterech potraw tradycyjne danie marokańskie w samym środku Marrakeszu. Podejmuje się przyrządzenia krewetek i małż z Cataplana – klasycznej potrawy z portugalskiego regionu Algarve. A także dowiaduje się, jak robić doskonały filet z byka, poznając z niebezpiecznej odległości byki z Camargue w Nimes. W mieście andaluzyjskim Ronda na Nadię czeka inne wyzwanie – mistrz kuchni życzy sobie, aby towarzyszyła przy garnkach jednemu z najgroźniejszych i najbardziej wymagających kucharzy hiszpańskich, którego każda potrawa jest dziełem sztuki. Czy możliwe, żeby Nadia została wyrzucona z restauracyjnej kuchni? Stawka rośnie z każdym odcinkiem, kiedy mistrzowie kuchni ujawniają, jaka jest ich ulubiona potrawa pod słońcem. Czy potrawy Nadii będą oszałamiającym triumfem, czy też przepisem na porażkę? Emisja: od 4 lipca, w każdą niedzielę o godz. 18:00 i 18:30 na BBC Lifestyle