„Carluccio i kuchnia Renesansu” w Kuchnia.tv

Reklama
Kuchnia.tv„Carluccio i kuchnia renesansu” to podróż do Włoch tropem receptur Bartolomea Scappiego, kucharza Papieża Piusa V, autora jednej z pierwszych książek kucharskich, „Dzieła na temat gotowania”. „Dzieło na temat gotowania” powstało w 1570 roku, Scappi spisał ponad 1000 receptur kuchni włoskiej.



Książka jest obecnie jedną z najdroższych pozycji wydawniczych na rynku. Prawie 500 lat po powstaniu „Dzieła…” Antonio Carluccio, znany autor książek kucharskich, włoski mistrz kuchni, smakosz i gospodarz programów telewizyjnych, wyrusza w podróż po Włoszech, aby na nowo odkryć smaki Renesansu.

W niezwykle barwnym dokumencie, Carluccio wykorzystując najświeższe lokalne produkty i przygotowuje dania. Twórcy dokumentu odkrywają przed widzami solidną porcję historii Włoch i sprawdzają, co stanowiło inspirację dla Bartolomea Scappiego, zwanego przez Papieża Piusa V kulinarnym Michałem Aniołem.

Antonio Carluccio, rodowity Włoch, prowadzący restaurację w londyńskim Covent Garden, należy do najpopularniejszych szefów kuchni w Wielkiej Brytanii. Jego restauracja zawsze jest pełna gości, otworzył też specjalistyczny sklep z włoskim jedzeniem.

Premiera: 31 marca (środa) o godz. 22:00 w Kuchnia.tv


Reklama
Reklama