„Miodobranie w Nepalu” premiera w Kuchnia.tv

Kuchnia.tvJimmy Doherty, rolnik, gospodarz programu jest miłośnikiem miodu. W „Miodobraniu w Nepalu” widzowie maja okazję zobaczyć, jego niebezpieczną wyprawę w Himalaje w poszukiwaniu złotego rarytasu. Dziko żyjące w Nepalu pszczoły olbrzymie mają swoje gniazda na wysokości 2500 – 4000 n.p.m.



Owady są niezwykle agresywne, dlatego zbieranie miodu należy do zajęć bardzo niebezpiecznych. Jednak nie tylko z pszczołami będzie musiał się zmierzyć Jimmy. Dostęp do gniazd jest bardzo utrudniony ze względu na to, że są one umiejscowione urwiskach. Osoby zbierając miód dostają się do nich z powietrza za pomocą prostych narzędzi, takich jak bambusowe drabiny i liny.

Himalajskie pszczoły olbrzymie dzięki swojemu rozmiarowi są w stanie wznieść się na wysokości niedostępne niemalże dla innych owadów. Tam zbierają pyłki z kwiatów i ziół, które rośną na dziewiczych terenach górskich.

Miody z Nepalu, dzięki niepowtarzalnym smakom należą do najdroższych miodów na świecie. Dodatkowo zawód zbieracza miodu w Nepalu, który istniał przez wieki, obecnie zanika.

Jimmy ma jedyną szansę w życiu, aby udać się na wyprawę po nepalski miód. Musi okiełznać swoje lęki, wygrać ze swoimi słabościami i zaufać bambusowej drabinie. Ta przygoda wymaga od niego nie tylko niezłomnej motywacji, ale również odwagi i siły.

Premiera: 24 marca (środa) o godz. 22:00 w Kuchnia.tv