Owady są niezwykle agresywne, dlatego zbieranie miodu należy do zajęć bardzo niebezpiecznych. Jednak nie tylko z pszczołami będzie musiał się zmierzyć Jimmy. Dostęp do gniazd jest bardzo utrudniony ze względu na to, że są one umiejscowione urwiskach. Osoby zbierając miód dostają się do nich z powietrza za pomocą prostych narzędzi, takich jak bambusowe drabiny i liny.
Himalajskie pszczoły olbrzymie dzięki swojemu rozmiarowi są w stanie wznieść się na wysokości niedostępne niemalże dla innych owadów. Tam zbierają pyłki z kwiatów i ziół, które rośną na dziewiczych terenach górskich.
Miody z Nepalu, dzięki niepowtarzalnym smakom należą do najdroższych miodów na świecie. Dodatkowo zawód zbieracza miodu w Nepalu, który istniał przez wieki, obecnie zanika.
Jimmy ma jedyną szansę w życiu, aby udać się na wyprawę po nepalski miód. Musi okiełznać swoje lęki, wygrać ze swoimi słabościami i zaufać bambusowej drabinie. Ta przygoda wymaga od niego nie tylko niezłomnej motywacji, ale również odwagi i siły.
Premiera: 24 marca (środa) o godz. 22:00 w Kuchnia.tv