Recenzja programu: „Po co nam woda w butelkach?”

Reklama
Kuchnia.tvKuchnia.tv wyemituje brytyjski dokument, poruszający problematykę wody butelkowanej. W programie zbadany zostanie fenomen „wody z butelki”. Dlaczego miliony konsumentów, kupuje wodę w butelkach, jeżeli mają dostęp do wody w kranach, która często nie różni się jakościowo od tej w butelce?



W 2007 roku w Wielkiej Brytanii rynek wody w butelkach był szacowany na blisko 2 miliardy funtów, a specjaliści prognozowali jego wzrost o kolejne 30% w następnych 5 latach. Tymczasem plastikowe butelki są jednym z najbardziej kłopotliwych odpadów dzisiejszych czasów.

Według Phila Woolasa, Ministra Ochrony Środowiska w Wielkiej Brytanii, skutki tak wysokiego spożycia wody w butelkach są fatalne. Niekiedy, racjonalny z ekonomicznego punktu widzenia przewóz towarów okazuje się niezwykle szkodliwy dla środowiska. Politereftalan etylenu (PET), materiał z którego produkowane są butelki, sam w sobie nie jest szkodliwy dla środowiska, natomiast jego produkcja tak.

Jednak przemysł związany z butelkowaniem wody ma się doskonale. Luksusowe marki, takie jak Fiji Water czterokrotnie zwiększyły swoją produkcję w ostatnich latach. 98% produkowanej na Fiji wody jest eksportowana do Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej i Europy. To absurd, biorąc pod uwagę fakt, że 35% mieszkańców archipelagu nie ma dostępu do czystej wody pitnej.

Premiera: 14 kwietnia (środa) o godz. 22:00 w Kuchnia.tv


Reklama
Reklama